Üvez (Rowanberry) Nedir? Faydaları, Ne İşe Yarar?


Kalp krizini önlüyor, vücut direncini artırıyor, karaciğeri güçlendiriyor.

Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırıcı özelliği olduğu, bu gibi meyveleri kışın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi.

Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp içildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi olduğu biliniyor.

Üvez meyvesinin özellikle yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği, kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanmıştır.

Üvez yaprakları göğüs yumuşatıcı etkiye sahiptir. Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat`a kadar uzanır.

Üvezin şu ana kadar herhangi bir yan etkisi olmadığı, kış aylarına doğru hasadı yapılan üvez özellikle son yıllarda aranan meyve türü oldu.

İÇERİĞİNDEKİ MADDELER

Üvez meyvesi üzerinde yapılan son araştırmalarda, içeriğinde tanen (kalp krizini önleyici ve vücut direncini arttırır), sorbitan asidi (altı değerli alkol, karaciğeri güçlendirir), elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini (antioksidant), amygdalin (bazı türlerinde az olarak rastlanır), uçucu yağlar ve renk maddesi olarak antosiyanin (bağırsak temizleyici, iltihap giderici, müshil, idrar söktürücü, kanamayı durduran ve lenf uyarıcı özelliklere sahiptir) maddeleri tespit edildiği belirtildi.

Gülgiller familyasından 5-10 metre yüksekliğinde mayıs-haziran ayında beyaz renkli çiçekler açan ve kışın yaprağını döken bir ağaç olan üvezin meyveleri, küre veya armut seklinde yeşilimsi sarı veya kırmızımsı-esmer renkli ve buruk bir lezzete sahip.

Sarbus aucuparia türü kuş üvezi olarak bilinen ve Kuzey Anadolu`da yaygın olan üvezin, sorbus domestica türünün (üvez) Karadeniz Bölgesin de tabii olarak yayılış gösterdiği gibi meyveleri için birçok bölgede yetiştirildiği ifade ediliyor. Üvez meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yeniyor.


Etiketler: .

Yorum Yaz

Blogger tarafından desteklenmektedir.